Stadstours met een thema.
Thema wandelingen
Hapje Drankje tour
Veranderingh van praet en kout,
De menschen in vermaecking houdt.
De nieuwe spijs tot sausse streckt,
Die ons den appetijd verweckt.
(Brederoo, 16de eeuw)
Niets ten nadele van onze Hollandse stamppot maar, verandering van spijs doet eten. In onze multiculturele havenstad Rotterdam brengen al eeuwenlang zeelui, landverhuizers, buitenlandse arbeiders etc. de specialiteiten mee uit de keuken van hun geboorteland.En hoe komt de donut hier terecht? Aan de hand van de geschiedenis neemt de gids u mee door de binnenstad van Rotterdam en vertelt over de herkomst van de gerechten en over de mensen die deze hier introduceerden.Met een hapje en een drankje maak je tijdens de tour kennis met 10 verschillende smaken uit de wereldkeuken. We beginnen de stadswandeling bij de welbekende ‘Chinees’. Nu te vinden in ieder dorp en iedere stad. Toen vooral op Katendrecht in Rotterdam. Wie kwamen daarna en waar komen nu de trendy gerechten vandaan?
Bruine Kroegentocht
Dit is een tocht langs de uitstervende bruine cafés van Rotterdam. U wandelt als groep, van café naar café. In ieder café krijg je een drankje. U maakt kennis met de in het verleden zo vanzelfsprekende bruine stamkroeg. Dit is ook een mooie gelegenheid om eens een praatje te maken met een willekeurige Rotterdammer.
De Hollandse Pot
Hoe Hollands is die Hollandse pot eigenlijk?
Wat maakt de Hollandse keuken zo uniek?
Wat zijn nou typisch Rotterdamse producten?
Wandelend langs de highlights van Rotterdam ontdekt u de oorsprong van gerechten die als typisch Hollands bekend staan. Al vroeg in de geschiedenis maakten we kennis met uitheemse smaken en producten. We namen deze op in onze Hollandse keuken. Zo ontstonden veel typische Hollandse gerechten en lekkernijen. Denk aan de haring, het dropje, speculaas enz.
Daarnaast kennen we natuurlijk ook oorspronkelijk Hollandse gerechten zoals hutspot, balkenbrij, ‘blote billetjes in het gras’, ‘hete bliksem’ en de rookworst. Het is maar waar je van houdt. De gids kan je hier smakelijk over vertellen. Trek gekregen? Natuurlijk gaat u ook proeven en drinkt u een ‘Rotterdamse Kermis’ of een Boerenmeisje. We maken hiervoor tenminste 6 keer een pitstop. De stadswandeling start bij het Centraal Station en eindigt in de Markthal.
Kunstgalerie stadswandeling
Tijdens deze stadswandeling bezoekt u diverse kunstgaleries in de binnenstad van Rotterdam. U bekijkt de exposities en eventueel in overleg de collecties van de betreffende kunstgaleries. Onderweg wordt door de gids toelichting gegeven op de kunst in de buitenruimte waar u langs komt. De kunstgalerie stadswandeling kan aan de hand van uw interesse worden samengesteld.Te kiezen valt uit o.a: -hedendaagse, moderne kunst.-maritiem, antiek, etnografische kunst. In verband met openingstijden van de galeries e.d is er overleg nodig.
Architectuur stadswandeling
Een stadswandeling langs de architectonische bezienswaardigheden van Rotterdam.
U ziet de combinatie van historische en ultramoderne architectuur van Rotterdam.
De gids vertelt over de architectuur van de beroemde architecten zoals van o.a Winy Maas die de Markthal ontwierp en Rem Koolhaas bekend van het Timmerhuis, de Kunsthal en de Rotterdam.
Natuurlijk zie je ook de beroemde kubushuizen van Piet Blom.
Een kubushuis bezoeken kan op aanvraag.
Mode Tour
Een tour langs onbekende maar interessante modewinkels in het centrum van Rotterdam. De bekende winkels; modeketens, vind je overal. De door ons geselecteerde winkels daarentegen maken winkelen in Rotterdam extra leuk. Winkels waarvan bijvoorbeeld de eigenaar tevens de modeontwerper is, winkels met een vintage collectie of winkels met betaalbare hippe kleding en met een authentieke kledinglijn. Er wordt toelichting gegeven door de ‘modegids’, modeontwerpers en enthousiast winkelpersoneel.
WII Rotterdam Brandgrens
Tijdens de Tweede Wereldoorlog en het bombardement werd Rotterdam verwoest. De brandgrens is de grens om het door het bombardement van 14 mei 1940 vernietigde gebied van Rotterdam. De brandgrens is sinds 2010 blijvend in de stad gemarkeerd met grondarmaturen, waarin een icoon dat bestaat uit vlammen. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog en toont foto’s van Rotterdam van voor, tijdens en na de oorlog.
Joods leven, voor, tijdens en na WOII
Vaak wordt gedacht dat het Joodse leven alleen een plek had in Amsterdam. Den Haag en Rotterdam verwisselden regelmatig van stuivertje als tweede Joodse plaats in Nederland. Rotterdam kende een rijke Joodse geschiedenis.
Het bombardement van 14 mei 1940 verwoestte veel in Rotterdam en daarbij een zeer groot deel van de sporen van het Joodse leven in de Maasstad.Toch kan nog steeds het verhaal over het Joods Rotterdam worden verteld.Daarvoor werken we samen met auteur Rob Snijders, van Joods Erfgoed Rotterdam.Binnen deze samenwerking zijn er zes stadswandelingen door de Joodse geschiedenis van de stad te volgen.
Oproerkraaiers van Rotterdam
Deze tour neemt je mee door de binnenstad van Rotterdam met je gids waarin revolutionaire personages worden belicht die Rotterdam thuis hebben genoemd en hun stempel hebben gedrukt op onze geschiedenis. Onvergetelijke en prachtige verhalen over mensen die zijn veroordeeld voor hun overtuiging. We behandelen rellen die plaatsvonden in Rotterdam, voor vrijheid van meningsuiting, vrijheid van religie en de vrijheid om precies te zijn wie je wilt zijn.
Een van de boeiende verhalen die je gids vertelt als je door Rotterdam wandelt, is dat van Kaat, die in een arme arbeidersbuurt in Rotterdam woonde. Het verhaal van Kate neemt je mee terug naar de turbulente 18e eeuw, een eeuw vol rellen, burgeroorlog en revolutie. In 1784, op Koningsdag; de verjaardag van koning Willem V van Oranje, Kaat veroorzaakte oproer in Rotterdam. Kaat Mossel was geen heks, maar zij was ook geen heldin. Ze was een echte vrouw voor de mensen, recht door zee en onbuigzaam. Het feit dat ze gevangen zat vanwege haar overtuigingen maakte haar een icoon vrijheid en een symbool van de Nederlandse band met het Huis van Oranje.
Stadsnatuur wandeling Rotterdam
Tijdens de natuurhistorische wandeling vertelt de gids over de geschiedenis, tuinarchitectuur en de natuur van het Park en Schoonoord: We vinden in het op 1 na oudste park van Rotterdam de grootste verzameling oude bomen van de stad. De historische tuin Schoonoord heeft een rijke verzameling aan flora en fauna en is net als het Park door de bekende landschapsarchitect Zochers ontworpen. De tour start of eindigt bij het Natuur Historisch museum.