Top 5 Special Interest Excursies

Wij organiseren ‘special interest’ excursies in en vanuit Rotterdam. Dit zijn groepsuitjes, bedoeld voor geïnteresseerden in specifieke onderwerpen. Mogelijke thema’s zijn onder meer: ​​waterbeheer, duurzaamheid, agri-flora, cultuur en geschiedenis. Hieronder treft u een selectie aan. We stellen graag een programma voor u samen, dat past bij uw wensen, ideeën, budget en groepssamenstelling.

varen in de haven van rotterdam excursie

1.Haven van Rotterdam | Dagexcursie

Reilen en zeilen in de Rotterdamse haven.
“niet lulle maar poetsen’ als dit devies ergens geldt dan is het in de Rotterdamse haven. Tijdens deze tour krijgt u inzicht in de enorme bedrijvigheid in de Rotterdamse havens. Van het tijdrovende onderhoud van historische schepen in de oude haven tot aan het computergestuurde voertuigen  op Maasvlakte 2.
De bus vertrekt vanuit het centrum van Rotterdam. Als eerste bezoeken we de Oude haven, ligplaats voor historische schepen en 1 van de oudste havens van de stad. Rond 1350 werd hier de eerste steiger aangelegd.  We komen langs de oudste havens op de zuidoever en het grootste gegraven havenbassin ter wereld: de Waalhaven. We houden een  stop in het dorp Heijplaat, gebouwd om de werknemers van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij te huisvesten. De gids vertelt u meer over het ontstaan van dit specifieke dorp. Hierna verlaten we de geschiedenis om in de hectiek van het heden te belanden. We zien de industriële havens van Rotterdam: Botlek, Europoort, Maasvlakte met de zeekastelen, de terminals, de uitgestrekte industriegebieden en de dokken. De terugweg gaat langs Vlaardingen en Schiedam. We eindigen de tour aan de Nieuwe Maas, bij een bekend Rotterdams havencafé.

molens van kinderdijk watermanagement excursie

2. Waterproof Holland | Dagexcursie

Pompen of verzuipen….
Tijdens deze dagexcursie met de touringcar komt u alles te weten over het watermanagement van Nederland door de eeuwen heen. We starten in Rotterdam en gaan eerst naar Kinderdijk, internationaal bekend vanwege het historische molencomplex en de technologie van het waterbeheer. In Zeeland bezoeken we het Watersnoodmuseum en de Plompe toren uit 1468, het enige restant van de hier vele verdronken dorpen. We rijden we langs de imposante Deltawerken weer terug naar Rotterdam. In Burg Haamstede maken we een tussenstop voor koffie/thee met Zeeuwse bolus op een terras tegenover kasteel Burg Haamstede. Door het afwisselende Zeeuwse landschap, rijden we over de Brouwersdam, zevende bouwwerk van de Deltawerken, terug naar Rotterdam. We zijn rond 17 uur weer terug bij het startpunt.

excursie naar het Westland tomatoworld

3. De Glazen stad | Halve dagexcursie

De glazen stad’ Westland
Door het landelijke Midden Delfland rijden wij naar het op het oog rustige maar, zeer bedrijvige Westland. Onderweg vertelt de gids hoe het Westland kon uitgroeien tot 1 van de grootste landbouwexporteurs ter wereld en marktleider in West Europa. Afhankelijk van uw interesse en het seizoen krijgt u een uitgebreide rondleiding naar keus in: World Horti Centre, Belevingscentrum Tomatoworld, Orchideeënkwekerij, Rozenkwekerij
We eindigen de tour in Hoek van Holland. Vanuit Rotterdam rijden we door de polders, via het historisch zeer interessante dorp Schipluiden, het Westland in. Hier wordt meteen duidelijk waarom dit gebied ‘de glazen stad’ wordt genoemd. Op weg naar Tomatoworld, de Orchideeënkwekerij of de Rozenkwekerij, ziet u achter glas de bloemen, de groenten en het fruit van de vele kwekerijen, die het Westland wereldberoemd hebben gemaakt. De gids vertelt o.a over de tuinen van de kloosters en landgoederen, waar vroeger al groente en fruit geteeld werd. Door de gunstige omstandigheden en de ligging tussen de grote steden begon in de 19de eeuw de grootschalige tuinbouw. Dit veroorzaakte op den duur de nu duidelijke milieuproblemen.

keukenhof tulpenexcursie

4. Als de lente komt dan stuur ik jou…| Dagexcursie

Tulpen uit Amsterdam zijn wereldberoemd!
Bij deze tour gaan we op zoek naar het hoe en waarom de tulp zo populair is geworden. Vanuit Rotterdam gaan we naar de oudst botanische tuin van Nederland, het Hortus Botanicus in Leiden,  en vervolgens rijden we naar een museum dat geheel gewijd is aan de tulp. Dit museum is gelegen in het centrum van Lisse, een stadje middenin de bollenstreek. In het seizoen, eind maart tot half mei, maken we een tocht door de bollenstreek.  We bezoeken een bloembollenkwekerij van een ‘bollenboer’ en eindigen in het Keukenhof. De gids vertelt onderweg onder meer over de geschiedenis van het Keukenhof. Buiten het seizoen, half mei tot eind maart, hebben we een iets ander programma. We gaan dan naar de grootste bloemenveiling ter wereld in Aalsmeer, vervolgens naar Museum de Zwarte Tulp en eindigen met een bezoek aan het Hortus Botanicus in Leiden waar u een rondleiding krijgt. Rond 17:00 zijn we terug in Rotterdam.

Brielle excursie

5. Den Briel, doe open de poort! | Halve dagexcursie

Den Briel, in naam van Oranje, doe open de poort!
We halen u op bij een van tevoren afgesproken locatie. Vanuit Rotterdam rijden we met de touringcar via de moderne havens Pernis, Botlek en Europoort naar Brielle. In de 13de eeuw kreeg de stad toestemming voor de oprichting van twee vuurbakens. Passerende schepen moesten belasting betalen, wat bijdroeg aan de groeiende rijkdom. Brielle is een historische vestingstad die in 1330 stadsrechten kreeg. Al vanuit de verte zien we het meest in het oog springende bouwwerk van de stad: de Sint-Catharijnekerk. Met de inname van het rooms-katholieke bolwerk Den Brielle door de Watergeuzen, begon op 1 april 1572 de opstand tegen de Spaanse overheersing.De gids vertelt u meer over deze historische gebeurtenis en de turbulente religieuze geschiedenis van stad, waarvan de vele gebedshuizen getuigen. In 1694 zorgde Menno van Coehoorn, de beroemde militair- ingenieur, voor een modernisering van de vesting. Het resulteerde in een stervormige vesting met 9 bastions. Het is nu één van de best bewaarde verdedigingswerken van Nederland. Er kan gekozen worden uit twee mogelijke stadswandelingen. Eén door historisch Brielle, waarbij u een globaal overzicht krijgt van de stad met haar vele monumenten en één over/langs de vestingwerken.